www.ctm-academy.cz
datum: 22.10.2024

Kód kurzu:

J_HISTORIEII_P

Název kurzu:

Kaleidoskop minulosti II: Egypt, Řecko, Řím

Kategorie:

Junior (8-10 let)

Lektor:

Daniel Honeš, Miroslav Záveský

Typ:

semestr

Jazyk:

Čeština

Detailní popis

Vstupte do světa archeologie a objevte tajemství tří velkých civilizací Egypta, Řecka a Říma! Náš kurz Kaleidoskop minulosti II vás zavede do srdce starověkého Egypta, kde se seznámíte s jejich písmem hieroglyfy a náboženstvím. Následně se přesuneme do antického Řecka a Říma, kde budete moci prozkoumat vzrušující okamžiky jejich historie, filozofie a uměleckého dědictví. Objevujte svět minulosti prostřednictvím fascinujících příběhů, kvízů a interaktivních aktivit. Připojte se k nám na Objevitelských sobotách a prožijte dobrodružství archeologie spolu s dalšími zvídavými průzkumníky! Do kurzu se mohou přihlásit i zájemci, kteří NEabsolvovali Kaleidoskop minulosti I.

1. sobota - 
Etruskové a starověký Řím (lektor Mirek) 
Odkud pochází Etruskové? Jak moc ovlivnili Římany? Jak moc ovlivnili naši současnost? Na tyto otázky si společně odpovíme na lekci věnovaném tomuto tématu. Seznámíme se s několika teoriemi, které se věnují původu Etrusků. Prozkoumáme archeologické nálezy, které po sobě zanechali a pronikneme do historie této fascinující civilizace.

2. sobota - Každodennost ve starověkém Řecku a Římu (lektor Mirek) 
Archeologické vykopávky jsou nedílnou součástí poznávání historie. Společně si povíme příběh Heinricha Schliemanna a dalších zásadních objevů, díky kterým poznáváme historii antického Řecka a Říma. Neopomeneme vykopávky na Knóssu, objevení Pompejí a další památky, na kterých si ukážeme architektonické styly starých Řeků a Římanů.

3. sobota - Egyptské hieroglyfy: čtení, psaní a počítání ve starověkém Egyptě (lektor Daniel)
Zajímá tě, co musel umět egyptský písař? Na kurzu o egyptských hieroglyfech se dozvíš, jak se egyptské písmo používalo, naučíš se číst a psát základní znaky a ukážeme si také základní početní operace. Po kurzu už budeš umět psát jména v hieroglyfech a počítat jako starověcí Egypťané. 

4. sobota - Řecké mýty ve filmu (lektor Mirek)
Máš rád příběhy ze starověkého Řecka? Nejsi jediný/á! S tematikou řeckých bájí vznikla řada hollywoodských filmů. Společně se podíváme, jaké příběhy jsou pro filmaře nejoblíbenější a nakolik se drželi původní řecké předlohy. V průběhu kurzu budeme pracovat jak s filmovými ukázkami, tak s texty.

5. sobota - Egyptské náboženství (lektor Daniel)
Odhalte tajemství egyptských rituálů v kurzu zaměřeném na královské hrobky a chrámy. Prozkoumejte vývoj monumentálních královských hrobek a objevte spojení mezi náboženskými hodnotami a architektonickým designem. Připojte se k nám za poznáním tajemství egyptského pohřebního umění a získáte hlubší vhled do egyptské společnosti.

 

Struktura kurzu

Cena / místo

Tento kurz není momentálně obsazen v žádném termínu ani rozvrhu. V případě dotazů nás kontaktujte prostřednictvím formuláře ZDE >>