www.ctm-academy.cz
datum: 22.10.2024

Kód kurzu:

J_POKLADPRIRODY_P

Název kurzu:

Objevujeme poklady divoké přírody

Kategorie:

Junior (8-10 let)

Lektor:

Veronika Sláčalová

Typ:

semestr

Jazyk:

Čeština

Detailní popis

Příroda je všude kolem nás a jsme s ní v každodenním kontaktu. Co ale ta druhá strana mince? Divoká příroda, ta nedotčená a chráněná do které nesmíme? V tomto kurzu budeme právě touhle krajinou putovat (tedy, alespoň obrazně). Budeme si povídat o ohrožených druzích, chráněných oblastech nebo třeba i o problematice pytláctví. Ale nebojte se, že to bude nějaké smutné povídání! Budeme hrát i spoustu her a kvízů, které nám přiblíží i ty více schované poklady naší Země. 

1. sobota - Co víme o přírodě a její ochraně
V první lekci nového semestru si popovídáme o tom, co už známe. A nebude záležet, zda jsme se to dozvěděli v předchozím kurzu nebo to známe z každodenního života. Podíváme se na nakládání s odpady a jeho třídění, na fungování přírody bez zásahu i se zásahy člověka a jak jako lidé přírodu využíváme.

2. sobota - "Nedotýkat, ohrožené!"
„To netrhej, vždyť je to chráněné!“; no jo, ale co to vůbec znamená? Jak se rostlina dostane na seznam chráněných druhů? Jak rozlišujeme vážnost ohrožení u zvířat? Povíme si, proč je důležité tyto kategorie mít a představíme si několik zajímavostí ze světa ohrožených zvířat. No, a nakonec si ukážeme, že v ochranářství se dá využít třeba i matematika (ale nebojte, bude to zábava).

3. sobota - "Vstup zakázán"
Věděli jste, že jen v České republice je přes 2 600 chráněných území? My si různé typy těchto území představíme, řekneme si, proč jsou důležitá a jak se mezi sebou různí. Co třeba můžu dělat v přírodní rezervaci, ale v národním parku už si nedovolím? Jak se liší 4 české národní parky a co je v nich tak vzácného? V neposlední řadě se dozvíme i něco ze života strážců přírody (tzv. rangerů) a vyzkoušíme si, jaké to je se takovým strážcem stát.

4. sobota - "Zastav pytláka"
S tématem chráněných oblastí a ohrožených zvířat bohužel souvisí i téma pytláků. Řekneme si, která zvířata pytláci nejčastěji vyhledávají a co se proti tomu dá dělat. No a nebudou chybět ani hry – zkusíme si, jaké to je být nejen policistou, který tyto pytláky chytá, ale někteří z nás se možná na chvíli oněmi pytláky i stanou.

5. sobota - Domácí ochranář
Pojem „domácí kutil“ je poměrně známý, ale co takový po domácku vyučený ochranář? Podíváme se na to, co běžný člověk může dělat pro ochranu přírody a že nepotřebuje roky studia, aby se k přírodě choval šetrně.

 

Struktura kurzu

Cena / místo

Tento kurz není momentálně obsazen v žádném termínu ani rozvrhu. V případě dotazů nás kontaktujte prostřednictvím formuláře ZDE >>