www.ctm-academy.cz
datum: 22.10.2024

Kód kurzu:

J_REKA_P

Název kurzu:

Řeky světa - Amazonka, Nil, Mississippi, Yukon a Ganga

Kategorie:

Junior (8-10 let)

Lektor:

Hana Pevná

Typ:

1 semestr

Jazyk:

Čeština

Detailní popis

Chcete se dozvědět zajímavosti o světových tocích a veletocích? Víte, že prameny Amazonky objevil Čech? Povídání nejen o samotných řekách, ale i o jejich okolí, historii jejich objevování nebo o jejich využívání v současnosti vám mnohé napoví. Budeme si společně povídat o Amazonce, objevování jejích pramenů i o deštném lese. Také si řekneme společně něco o zlatokopech a řece Yukon. Zajímat se budeme i o další americkou řeku, a to konkrétně o Mississippi a o příbězích, které o ní byly napsány. Nebudou to ale jen řeky americké. Zjistíme, co všechno se událo v okolí řeky Nil a jak se to stalo, že přišla o své prvenství v délce toku? Zavítáme také na asijský kontinent. Posvátná řeka Ganga skrývá nejedno tajemství, které se pokusíme odhalit.

1. sobota - Amazonka – řeka v tropickém deštném lese
Povídání začneme hledáním pramenů. Prameny hledal nejeden Čech, ale jeden je skutečně našel. Vydáme se po jeho stopách a společně objevíme pramen nejdelší řeky světa. Povídat si ale budeme i o deštném lese, který Amazonku obklopuje. Víte, že v něm žijí nám neznámé kmeny lidí? A těch zvířat, které ukrývá. Řeka Amazonka je skutečně velmi zajímavá.

2. sobota - Yukon – zlatonosná řeka severu
Z tepla tropů se přesuneme na mrazivý sever. Řeka Yukon vždy lákala svým bohatstvím. Jak se vlastně získává zlato z řeky? A neskrývá Yukon ještě nějaké další bohatství? O tom všem si budeme povídat na druhé lekci.

3. sobota - Mississippi – řeka středu USA
Znáte příběhy Toma Sawyera a Huckleberryho Finna? A věděli jste, že se odehrávají na řece Mississippi? Pro Spojené státy americké je to nejvýznamnější tok. Ale proč vlastně? Čím je tahle řeka tak důležitá a zajímavá? A co teprve místo, kde se vlévá do moře?

4. sobota - Nil – egyptský veletok
Nil je nejdelší řekou Afriky a druhou nejdelší řekou světa. Kolem Nilu vznikala jedna z nestarších civilizací světa. Proč byl tak důležitý a jak je možné, že zrovna kolem něj vznikl Egypt? Našli byste Nil na snímku, pořízeném z družice v noci? O významu Nilu pro obyvatele starověkého Egypta a jeho využití v dnešní době si budeme povídat na předposlední lekci.

5. sobota - Ganga – posvátná řeka
V poslední lekci zavítáme společně do Asie. Naším cílem je posvátná řeka Ganga. Pro koho a proč je vlastně posvátná? O mýtech a bájích spojených s touto řekou si budeme povídat hravou formou. Společně také objevíme začátek a konec této řeky a řekneme si, jak je život s touto řekou spjatý dnes.

 

Struktura kurzu

Struktura kurzu:

Amazonka – řeka v tropickém deštném lese

Povídání začneme hledáním pramenů. Prameny hledal nejeden Čech, ale jeden je skutečně našel. Vydáme se po jeho stopách a společně objevíme pramen nejdelší řeky světa. Povídat si ale budeme i o deštném lese, který Amazonku obklopuje. Víte, že v něm žijí nám neznámé kmeny lidí? A těch zvířat, které ukrývá. Řeka Amazonka je skutečně velmi zajímavá.

Yukon – zlatonosná řeka severu

Z tepla tropů se přesuneme na mrazivý sever. Řeka Yukon vždy lákala svým bohatstvím. Jak se vlastně získává zlato z řeky? A neskrývá Yukon ještě nějaké další bohatství? O tom všem si budeme povídat na druhé lekci.

Mississippi – řeka středu USA

Znáte příběhy Toma Sawyera a Huckleberryho Finna? A věděli jste, že se odehrávají na řece Mississippi? Pro Spojené státy americké je to nejvýznamnější tok. Ale proč vlastně? Čím je tahle řeka tak důležitá a zajímavá? A co teprve místo, kde se vlévá do moře?

Nil – egyptský veletok

Nil je nejdelší řekou Afriky a druhou nejdelší řekou světa. Kolem Nilu vznikala jedna z nestarších civilizací světa. Proč byl tak důležitý a jak je možné, že zrovna kolem něj vznikl Egypt? Našli byste Nil na snímku, pořízeném z družice v noci? O významu Nilu pro obyvatele starověkého Egypta a jeho využití v dnešní době si budeme povídat na předposlední lekci.

Ganga – posvátná řeka

V poslední lekci zavítáme společně do Asie. Naším cílem je posvátná řeka Ganga. Pro koho a proč je vlastně posvátná? O mýtech a bájích spojených s touto řekou si budeme povídat hravou formou. Společně také objevíme začátek a konec této řeky a řekneme si, jak je život s touto řekou spjatý dnes.

Cena / místo

Tento kurz není momentálně obsazen v žádném termínu ani rozvrhu. V případě dotazů nás kontaktujte prostřednictvím formuláře ZDE >>