www.ctm-academy.cz
datum: 29.04.2024

Kód kurzu:

J_SCRATCH_P

Název kurzu:

Programování jednoduchých her ve Scratchi

Kategorie:

Junior (8-10 let) prezenčně

Lektor:

Lukáš Moravec

Typ:

semestr

Jazyk:

Čeština

Detailní popis

Ve Scratchi se snadno naučíte nejen základní principy programování (posloupnosti příkazů, podmínky, cykly, práci s proměnnými a práci s funkcemi), ale i potřebné základní principy programování her: pohyb objektů a jejich odrážení od překážek, ovládání pohybu objektů klávesnicí nebo myší, vzájemné střety objektů atd. Naprogramujete i nějakou hru jako např. Flappy Bird, Pong, Breakout, závody aut.

Scratch
 je projektem známého Massachusettského technického institutu (MIT) a jedná se o snadno použitelný programovací nástroj využívající grafické bloky příkazů vkládané za sebe pouhým přesunováním z nabídky.

Struktura kurzu:

1. sobota - Seznámení s programovým prostředím Scratch
Ukážeme si programové prostředí Scratch a založíme si v něm uživatelské účty. Vysvětlíme si, co je pozadí a jaké jsou jeho vlastnosti. Vysvětlíme si, co je postava a jaké jsou její vlastnosti a dovednosti. A začneme s programováním pohybu postavy ve směru jejího pohledu. Pak přidáme druhou pohybující se postavu. Pokud první postava bude kočka a druhá myš, tak při jejich srážce myš pískne a zmizí a kočka slastně zamňouká - to zvládneme naprogramovat.

2. sobota - Hra na kočku a myš
Ukážeme si pohyb s postavami pomocí myši. Vytvoříme si hru, kde bude cílem vydržet co nejdéle utíkat s myší před kočkou, která nás bude chytat.

3. sobota - Chytání jablek
Ukážeme si, jak programově namnožit jednu postavu a využijeme znalostí z minulé lekce k vytvoření hry, kde je cílem chytat jablka do misky.

4. - 5. sobota: Breakout
Naprogramujeme si vlastní verzi hry Breakout.

Struktura kurzu

Cena / místo

MěstoTermínTypCena
Praha(24. února již proběhla), 23. března, 13. dubna, 18. května a 8. června 2024Semestr1 950 Kč