www.ctm-academy.cz
datum: 22.10.2024

Kód kurzu:

J_SACHY_P

Název kurzu:

Zábavné šachy pro juniory

Kategorie:

Junior (8-10 let)

Lektor:

Pavel Čech

Typ:

semestr

Jazyk:

Čeština

Detailní popis

V průběhu našich společných sobot se děti seznámí s psanými i nepsanými pravidly šachové hry, společně si pustíme i krátká šachová videa. Tento kurz dětem nabízi vše, co jejich věk vyžaduje: dobrodružství, pohyb a především inteligentní zábavu. Děti se naučí, jak táhnou jednotlivé figurky a zjistí, že ty na šachovnici vytvářejí takřka nekonečné množství originálních hlavolamů a her. Dozvíme se také, že ke správné partii patří šachové hodiny, partiář a dnes již i online přenos. Kurz bude rozvíjet kognitivní schopnosti dětí, jejich prostorovou představivost, logiku i paměť. Všechno dobře dopadne a na závěr dostane nepřátelský král mat. Účastníci obdrží žertovné materiály k dalšímu studiu - a ke hraní. 

Lektor je navíc sběratelem šachových souprav ze čtyř kontinentů, které představí s náležitým, dobrodružně laděným výkladem, takže se máte na co těšit.

Kurz se bude odvíjet od schopnosti účastníků, takže nelze zaručit, že náplň jednotlivých sobot bude dodržena.

1. sobota - Pravidla
První společná sobota naučí začínající šachisty pravidlům šachové hry (tahy figur, jejich rozestavení a hodnota, cíle hry a postupy k jejich dosažení).

2. sobota - Ukončení šachové partie
Tentokrát se seznámíme zejména s jednoduchými postupy při macení soupeřova krále.

3. sobota - Zahájení šachové partie
Třetí sobotu se budeme věnovat rozehrání šachové partie, základním principům zahájení a pastem, kterým je třeba se vyhnout.

4. sobota - Jak hrát šachovou partii
Vysvětlíme si principy střední hry a koncovek.

5. sobota - Závodní šachy
Poslední hodina semestru bude věnována seznámení s taji "profesionální" partie: zápis partie, šachové hodiny, průběh turnaje, zápasy družstev.

Struktura kurzu

Cena / místo

MěstoTermínTypCena
Praha5. října - již proběhla, 2. listopadu, 30. listopadu, 14. prosince 2024, 18. ledna 2025Semestr1 560 Kč