www.ctm-academy.cz
datum: 22.10.2024

Kód kurzu:

J_EXPERIMENT_P

Název kurzu:

Klub mladých experimentátorů

Kategorie:

Junior (8-10 let)

Lektor:

Veronika Sláčalová

Typ:

semestr

Jazyk:

Čeština

Detailní popis

Příroda je krásná a dobře se na ní dívá, pro její hlubší porozumění si však budeme muset trochu ušpinit ruce. Cílem tohoto kurzu je představit si důležité přírodní procesy zblízka a pochopit jejich principy. Povíme si něco o počasí, o rostlinách, ale dostaneme se například i k tomu, jak funguje srdce v lidském těle. Nebude to však vůbec jen povídání, ale hlavě spousta zábavných experimentů a pokusů. Při těch budeme postupovat dle standartních postupů vědeckého experimentu – budeme tedy vytvářet hypotézy, poté je ověřovat a na konci vytvoříme závěry, čímž se z nás stane takový malý vědecký tým.

1. sobota - Svět rostlin
Rostliny jsou neodmyslitelnou součástí lidského života, vždyť bez nich bychom neměli kyslík! Ale jak ho ty rostliny vlastně vytvářejí? Víte, jak funguje fotosyntéza? Vysvětlíme si, co je to chlorofyl a zkusíme ho z rostliny izolovat. Ukážeme si, jak rostlinou proudí voda, a dozvíme se i jak rostliny dýchají.

2. sobota - Životní prostředí
Jak se do vody dostanou znečišťující látky a jak ovlivňují životy rostlin a živočichů? Dokážeme tyto látky z vody odstranit? A jak dlouho se v přírodě rozkládá takový papírový kapesník nebo třeba telefon? Na všechny tyto otázky si společně odpovíme v druhé lekci.

3. sobota - Lidské tělo
Ve třetí lekci si představíme několik zajímavých faktů o lidském těle. Popovídáme si o DNA a o její struktuře a vyzkoušíme si určování a fungování dědičných znaků. Nebudou však chybět ani experimenty na fungování lidského srdce nebo kapacitu plic.

4. sobota - Světlohraní
Kde se bere duha? A proč je obloha vlastně modrá? Pokusy v této lekci se budou týkat hlavně světla, ale ta stínů: povíme si, kde se naše stíny berou a proč se v průběhu dne mění jejich vzhled. Navíc si otestujeme, že stíny se mohou lišit nejen tvarem, ale i barvou.

5. sobota - Planeta Země
Jak vznikají hory a jak se mohou opět rozpadnout? Znáte pojem eroze? A co se děje, když přijde zemětřesení? Na první pohled by se mohlo zdát, že se na naší malé kamenné planetě nic neděje, ale opak je pravdou! Procesy, které se dějí v jejím středu i na jejím povrchu mohou být fascinující.

Struktura kurzu

Cena / místo

MěstoTermínTypCena
Praha5. října - již proběhla, 2. listopadu, 30. listopadu, 14. prosince 2024, 18. ledna 2025Semestr1 950 Kč