www.ctm-academy.cz
datum: 14.05.2024

Kód kurzu:

OS_MEDVET_ONL

Název kurzu:

Medicínsko-veterinární mix (10-15let)

Kategorie:

Objevitel Online

Lektor:

Elizabeth Jitka Olšanská

Typ:

semestr

Jazyk:

Čeština

Detailní popis

Pět sobot. Pět disciplín. Že lidská ani veterinární medicína nemá od vědy daleko, je známá věc a právě na vědních disciplínách propojení těchto oborů stojí. Ať už tě zajímá tělo lidské nebo tě více láká péče o naše zvířecí kamarády, pojď interaktivně prozkoumat pět pilířů, které jsou nedílnou součástí obou oborů. Neváhej a určitě se přihlas, společně si to užijeme.
Kurz je vhodný pro děti od 10 do 15 let.

1. sobota - Objev tajemný svět pod mikroskopem
Často slyšíš, že co je nejdůležitější je očím neviditelné? Pojď se o tom přesvědčit. 

2. sobota - Mikrobiologie aneb proč těla poskytují některým bakteriím přístřeší a jiné nás děsí
Možná, že jsi bakterii na vlastní oči ještě neviděl/a a první, co se Ti vybaví jsou nemoci. Víš ale, že bakterie v nás a na nás ubytováváme ve velkém a že takovéto soužití je pro nás i pro ně prospěšné? V našich a na našich tělech je jich dokonce více než našich vlastních buněk! 

3. sobota - Parazitologie aneb cizopasníci v nás i v našich mazlíčcích
Na rozdíl od bakterií, parazité jsou nežádoucí vždy. Často jsou pro nás ale zajímaví z hlediska historie jejich vývoje. Neohrožují  jenom nás, ale i naše zvířecí kamarády. A často nás opravdu může překvapit, kde a jak jsme k nim přešli. 

4. sobota - Od buňky po plod aneb všichni jsme to zažili
Všichni jsme to zažili, ale nikdo z nás si to nepamatuje - co je to? No přeci vývojové stádium embrya! Kdy, kde a kdo rozhoduje o tom, jestli se narodí miminko (ať už lidské či zvířecí) s očima modrýma nebo hnědýma? Proč se nemůže narodit kočko-štěně? A proč mají některá vajíčka skořápku? Tyhle a spoustu dalších otázek života prozkoumáme v rámci embryologie. 

5. sobota - Evoluce
Že prý pocházíme z opic? Ale kde že... a jak to vlastně bylo s těmi dinosaury? V aktuální době na světě žije nejvíce druhů živočichů co kdy žilo, a to stojí za prozkoumání! Evoluci totiž můžeš hledat úplně za vším - pojďme tedy společně navázat na vývojovou biologii předchozí lekce a zapátrat, třeba nad tím, čím to, že malé děti mají schopnost regenerace posledního článku prstu po úraze, ale u dospělých takovou schopnost nenajdeme? Jak je možné, že pes je pes, a přitom čivava je od bernardýna k nepoznání? I když už víme, že psi nepochází z vlků, jak je možné, že stejně jako vlci někteří psi neumějí štěkat? Otázky zajímavé a odpovědi ještě zajímavější!

Struktura kurzu

Cena / místo

MěstoTermínTypCena
ONLINE24. února, 23. března, 13. dubna, 18. května a 8. června 2024Semestr1 120 Kč