www.ctm-academy.cz
datum: 18.05.2024

Kód kurzu:

J_ZEME_P

Název kurzu:

Cesta za pokladem Země - jak ji pochopit a chránit

Kategorie:

Junior (8-10 let) prezenčně

Lektor:

Veronika Sláčalová

Typ:

semestr

Jazyk:

Čeština

Detailní popis

Příroda je nejen všude kolem nás, ale i v nás samotných. Vydejte se s námi najít poklady Země: přírodu divokou i tu, co máme kousek od domova. 
Víte jak spolu mluví stromy? Poznáte jaký obal vyhodit do jakého kontejneru? V našem kurzu se dozvíte nejen jak fungují ekosystémy nebo co jsou to obnovitelné zdroje, ale i to, jak se můžete Vy sami starat o naší přírodu. Samozřejmě to ale nebude jen povídání! Nebudou chybět hry, hádanky, ani vědecké pokusy. Tak se připravte, dobrodružství začíná!

1. sobota - Do přírody rovnou po hlavě
Jak příroda voní? Jak je slyšet? Můžeme ji dokonce i ochutnat? Na počátku naší výpravy za pokladem Země musíme nejprve porozumět s kým máme tu čest, a proto se s přírodou seznámíme na vlastní kůži. Zahrajeme si tak trochu jinou verzi hry Bingo a zmateme si smysly zapeklitými hádankami.

2. sobota - Království ekosystémů
Druhým cílem je království, které nemá zdaleka jen jednu královnu, ale rovnou tisíce. Dozvíte se, jak funguje ekosystém, že každá složka naší planety má nějaký význam a jak se liší naše příroda od té na třeba úplně opačném konci světa. Zahrajeme si na potravní řetězec, i na ekosystém samotný a poznáme co by se stalo, kdyby se šíleným vědcům vymknuly pokusy z rukou.

3. sobota - Ostrov odpadků
Obyvatelené tajuplného ostrova odpadků nám budou pokládat zapeklité otázky. Třídíte odpad? Kam byste vyhodili obal od mléka? A co třeba starý telefon? Podíváme se na základy správného zacházení s odpady i na pojem mulitikomoditní sběr. Zároveň se zastavíme na souostroví Kompost, kde se dozvíme třeba přes kolik žížal denně projdete jen po cestě do školy.

4. sobota - Energetické sídlo
Objasníme si pojmy obnovitelné a neobnovitelné zdroje energie. Řekneme si kde ji nejvíc využíváme a zahrajeme si na velkou firmu, která takovou energii rozdává.

5. sobota - V době ledové
Na konci naší cesty zužitkujeme všechno co jsme při dobrodružství zažili. Ukážeme si pojmy jako biodiverzita nebo endemit a zjistíme, jak to vše může souviset s příští dobou ledovou a společně se podíváme na to, jak ji zvládnout. 

Struktura kurzu

Cena / místo

MěstoTermínTypCena
Praha(24. února již proběhla), 23. března, 13. dubna, 18. května a 8. června 2024Semestr1 560 Kč