www.ctm-academy.cz

Kód kurzu:

OS_HISTORIE_ONL

Název kurzu:

Kaleidoskop minulosti: Egypt, Řecko, Řím (10-15 let)

Kategorie:

Objevitel Online

Lektor:

Daniel Honeš, Miroslav Záveský

Typ:

semestr

Jazyk:

Čeština

Detailní popis

Vstupte do světa archeologie a objevte tajemství tří velkých civilizací Egypta, Řecka a Říma! Náš kurz Kaleidoskop minulosti vás zavede do srdce starověkého Egypta, kde se seznámíte s největšími úspěchy této starověké velmoci. Následně se přesuneme do antického Řecka a Říma, kde budete moci prozkoumat vzrušující okamžiky jejich historie, filozofie a uměleckého dědictví. Objevujte svět minulosti prostřednictvím fascinujících příběhů, kvízů a interaktivních aktivit. Připojte se k nám na Objevitelských sobotách a prožijte dobrodružství archeologie spolu s dalšími zvídavými průzkumníky!
Kurz je vhodný pro děti od 10 do 15 let.

1. sobota - Náboženství a mýty starých Řeků a Římanů (lektor Mirek)
Na naší pouti se zastavíme u příběhů a náboženství starých Řeků, které vyznávali. Společně se ponoříme do zkoumání bohů nebeských i těch podsvětních. Popíšeme si řecký pantheon a povíme si, jaké pověsti si Řekové vyprávěli a jaké bylo jejich poselství. A že Římané vše převzali od ostatních kultur? Ukážeme si, že to není tak docela pravda. Na této lekci si budeme povídat o etruských, řeckých i jiných vlivech, které formovaly římské náboženství. Rovněž se ale podíváme i na původní prvky náboženství starých Římanů, které nejsou o nic méně zajímavé než prvky ostatní.

2. sobota - Po stopách archeologických nálezů Řecka a Říma (lektor Mirek)
Archeologické vykopávky jsou nedílnou součástí poznávání historie. Společně si povíme příběh Heinricha Schliemanna a dalších zásadních objevů, díky kterým poznáváme historii antického Řecka a Říma. Neopomeneme vykopávky na Knóssu, objevení Pompejí a další památky, na kterých si ukážeme architektonické styly starých Řeků a Římanů.

3. sobota - Výboje starých Řeků a Římanů (lektor Mirek)
Řecká falanga a římská formace želva - to jsou pojmy nerozlučně spjaté s dějinami válečnictví. Společně si povíme o těchto fenoménech a nahlédneme pod pokličku bojů, které sváděli Řekové a Římané v evropském prostoru.

4. sobota - Za branami Egypta (lektor Daniel)
Vstupte s námi do fascinující éry Nové říše, doby mezinárodních vztahů, diplomacie, moci, ale i vojenských konfliktů. Na kurzu prozkoumáme klíčové události spojené s Hyksósy a dramatickými bitvami u Megidda a Kadeše. Zaměříme se na politické intriky, vojenské strategie a kulturní vlivy této doby. Ponoříme se do životů klíčových postav a dramatických okamžiků, jež nesmazatelně ovlivnily osud Egypta a jeho sousedů.

5. sobota - Hrobky faraonů, chrámy bohů aneb Královská architektura starověkého Egypta (lektor Daniel)
Odhalte tajemství egyptských rituálů v kurzu zaměřeném na královské hrobky a chrámy. Prozkoumejte vývoj monumentálních královských hrobek a objevte spojení mezi náboženskými hodnotami a architektonickým designem. Připojte se k nám za poznáním tajemství egyptského pohřebního umění a získáte hlubší vhled do egyptské společnosti.

Struktura kurzu

Cena / místo

MěstoTermínTypCena
ONLINE24. února, 23. března, 13. dubna, 18. května a 8. června 2024Semestr1 120 Kč