www.ctm-academy.cz
datum: 22.10.2024

Kód kurzu:

J_TECHNIKA_P

Název kurzu:

Základy techniky pro juniory

Kategorie:

Junior (8-10 let)

Lektor:

Petra Scholzová

Typ:

semestr

Jazyk:

Čeština

Detailní popis

Technický svět je všude kolem nás a porozumět mu a k tomu dospěláckým definicím mohou i děti. Zážitkovou a tvořivou formou hravě porozumíš odrazu obrazu i neviditelnému světu elektřiny. Trochu se posuneme v čase do světa fyziky - těžiště a těžnice nebude jen neznámý pojem. Poznáme a vyzkoušíme si, jak krásně umí světlo kreslit, a z vlastního vyrobeného foťáku si vyvoláme svou fotografii. Budeme nejen tvořit a poznávat, ale odneseme si i mnoho hezkých a užitečných zážitků.

1. sobota - Od vzniku zrcadla k periskopu
Je pro děti více zajímavé porozumět odrazu obrazu nebo si vyrobit a pochopit smysl periskopu? Od vodní hladiny po vznik zrcadla přes dalekohled až k výrobě periskopu. Radost na závěr nám udělá sestrojený krasohled a domů si každý odnese vyzkoušený návod a může si krasohled vyrábět podle své fantazie.

2. sobota - Elektrický obvod
Porozumět dospěláckému světu elektřiny mohou i malé děti, stačí si informace propojit a vše vyzkoušet. Nejdříve se malým pokusem přesvědčíme, že i když elektřinu nevidíme, ona na daném místě existuje. Projdeme si jednotlivé elektrárny a jak nám k výrobě elektřiny pomáhá příroda. Po správném zapojení elektrického obvodu se dětem podaří rozsvítit světýlko a zapojí si do obvodu i malý bzučák. Zbyde-li nám trochu času, užijeme si i srandu se statickou elektřinou.

3. sobota - Rovnováha a těžiště
Trochu se posuneme v čase a zažijeme, že fyzika může být i zábava. Porozumí děti definici těžiště, která nám říká o působišti tíhové síly působící na těleso? Nemusí, oni porozumí těžišti i těžnicím, protože vše uvidí, vyzkouší si a tím co zažijí, si tento poznatek dlouhodobě pamatují a v 7. třídě, jako když najdou

4. sobota - Trochu zapomenutá cesta od malíře k fotografii I.
Touhu člověka po nesmrtelnosti známe nejen z pohádek. Myslíte, že jsou nějaké možnosti? Od malíře, který potřeboval mít talent a k tomu hodně času, byla cesta k fotografii dlouhá i trochu zapomenutá, ale je rozhodně zajímavá. Podíváme se a vyzkoušíme si, jak krásně umí světlo kreslit a ty s ním a jak opravdu jednoduše si můžeš vyrobit svůj foťák.

5. sobota - Trochu zapomenutá cesta od malíře k fotografii II.
Navážeme na předchozí lekci, kde jsme si vyzkoušeli, jak krásně umí světlo kreslit a díky těmto poznatkům fyziky si prakticky foťák vyrobíme a fotku si i vyvoláme.

Struktura kurzu

Cena / místo

MěstoTermínTypCena
Praha(7. října- již proběhla), 4. listopadu, 25. listopadu, 16. prosince 2023, 13. ledna 2024Semestr1 400 Kč
Praha5. října - již proběhla, 2. listopadu, 30. listopadu, 14. prosince 2024, 18. ledna 2025Semestr1 560 Kč